“Pommeri aed” Mats Traat


Viimane raamat, mida ma lugesin, oli „Pommeri aed“, mis on kirjutatud Mats Traadi poolt. Oma žanrilt on teos romaan, mille tegevus toimub 19. sajandi lõpus Eestis.

Jaan Pommer on koolmeister Jaagusillal ning teos räägibki põhiliselt tema tegudest. Mulle meeldis raamatu juures see, et põhjalike kirjelduste abil sai sealsetest oludest kergesti aimu ja tekkis tunne, nagu oleks isegi seal. Peamiselt räägib teos Jaani ning tema kooli käekäigust ja kirjeldab kitsikust ja raskeid olusid. Näiteks ei olnud vald nõus toetama kooli renoveerimmist rahapuuduse tõttu, kuigi seintest käis juba tuul läbi ja lisaks toimus raamatu tegevus põhiliselt talvel, mis muudab olud veelgi keerulisemaks.

Teise teemana käsitletakse Pommeri kiindumust taimedesse ning eelkõige puudesse. Ilmselt seetõttu on raamatul ka selline nimi. Talle meeldib vaadata oma aias olevate puude käekäiku ning usub, et puud teevad näiteks sellestki omad järeldused, mis järjekorras neid lubjatakse või väetatakse ja siis kasvavad ka vastavalt. Tema peamiseks eesmärgiks ongi tegeleda hästi nii taimede kui koolilastega. Mõlemal alal tuleb tal ka ette raskusi, kuid kõigele leidub lahendus.

Raamatu lugemine andis mulle mõista, kui raske oli elu vanasti ning oli minu jaoks huvitav lugemine. Seetõttu soovitan ka teistelegi, otsivad raamatut, mida võiks lugeda.

Tauri Vetemäe
TH-1

Leave the reply